Mijn Werkwijze

Het bezoeken van deze website is een mooie eerste stap. Maar een digitale informatiewijzer kan een persoonlijke kennismaking natuurlijk nooit vervangen. Elkaar de hand schudden is de belangrijkste stap richting onderling vertrouwen. Daar begint het mee. Met vertrouwen en eerlijkheid. Mocht ik jou niet verder kunnen helpen, dan krijg je dat direct te horen. Als professioneel verlies- rouw- en stervensbegeleider wil ik alleen maar het beste voor jou.

Tijdens onze kennismaking luister ik naar jouw verhaal en je hulpvraag en vertel ik je hoe ik werk. We overleggen samen welke begeleidingsvorm het beste bij jou past. De intensiteit en het tempo bepaal je zelf. Natuurlijk evalueren we regelmatig hoe het gaat en stellen we de koers bij als dat nodig is. Aan het einde van het traject vindt er ook altijd een evaluatie plaats.

De begeleiding bij verlies

bestaat uit gesprekken. Deze vinden plaats in mijn praktijkruimte of – als dat voor jou prettiger is – op een andere plek, bijvoorbeeld tijdens een ongedwongen wandeling in de natuur. Soms is het fijner dat ik naast je loop in plaats van tegenover je zit. Naast praten kan het soms verhelderend zijn om je gevoelens op te schrijven, of met behulp van symbolen of rituelen bespreekbaar te maken. Een andere krachtige werkvorm is LEV (Luisteren, Ervaren, Voelen), waarbij met behulp van woord- beeld- en muziekkaarten ervaringen en/of gevoelens visueel kunnen worden gemaakt en waardoor inzichten kunnen ontstaan. Soms is het nodig om op zoek te gaan naar vormen van ontspanning, zeker als verdriet overspoelend kan zijn. Methodes zoals ademhalingsoefeningen en Mindfulness kunnen hierbij helpend zijn. Een andere werkvorm die ik graag gebruik is individueel systemisch werken. Ieder mens maakt deel uit van een systeem (bijvoorbeeld je familie). We gaan in gesprek over jouw eigen plek ten opzichte van de anderen. Er wordt aandacht gegeven aan (vaak) onbewuste onderliggende gedachten of emoties. Door dit zichtbaar te maken komt er ruimte vrij, wat je verder kan helpen in je proces. Tevens maak ik gebruik van ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Dit is een therapiemethode die zich richt op het ontwikkelen van veerkracht, waardoor je beter in staat bent om met gebeurtenissen of problemen om te gaan.

De begeleiding van kinderen

begint met een kennismakingsgesprek samen met de ouder(s). In dit traject is alles gericht op het welzijn van het kind. Het kind moet zich weer prettig gaan voelen. Dat doen we door te spelen, tekenen, knutselen, verhaaltjes vertellen, schrijven of samen praten over wat hem of haar dwars zit.

Bij het begeleiden van jongeren

is de keuze aan jou. Je mag alleen komen kennismaken of samen met je ouder(s) als jij of zij dat prettiger vinden. Praten over verlies kan helpen, maar misschien breng jij je gevoelens liever op een andere manier over. Bijvoorbeeld door ze te verwoorden in een verhaal, gedicht of een soort gebruiksaanwijzing van jezelf. Hoe jij graag behandeld en benaderd wil worden.

De begeleiding bij het stervensproces

kan bestaan uit gesprekken met de stervende, met de partner of samen. Ook is het mogelijk om het hele gezin te begeleiden. Meestal is het prettig om dit thuis in de eigen vertrouwde omgeving te doen. Naast gesprekken kan het fijn zijn om op een creatieve manier samen herinneringen vast te leggen voor later, zeker als er kind(eren) bij betrokken zijn.