Begeleiding Bij Het Stervensproces

“Afscheid nemen met je hart…”

Begeleiding bij het stervensproces 

Wanneer je te horen krijgt dat je niet meer lang zult leven, staat de wereld even stil. Niet alleen voor jou, maar ook voor je partner, je familieleden en vrienden. De emoties die loskomen, kunnen overweldigend zijn en het is fijn als je deze gevoelens kunt delen. Maar soms kun je toch het gevoel hebben dat je er alleen voor staat. Of dat je dierbaren je niet begrijpen, hoe goed ze het ook met je voorhebben. Misschien heb je kinderen die je graag wilt beschermen tegen de pijn en het verdriet. Of je wilt hen voorbereiden op jouw afscheid, maar je hebt geen idee hoe je dat moet aanpakken.

In deze moeilijke fase kan het een verademing zijn als er iemand meeleeft die niet direct emotioneel betrokken is. Iemand die met open vizier naar jouw behoeften kijkt. Ik wil je graag begeleiden in dit proces. Met een luisterend oor en gerichte ondersteuning. Ik bied je de ruimte om zelf op zoek te gaan naar antwoorden op jouw vragen en wensen. Misschien voel je wel de behoefte aan een gezamenlijk gesprek met je dierbaren waarbij gevoelens over en weer uitgesproken kunnen worden. Of misschien juist niet. Alles kan en alles mag.

Afscheid nemen betekent dat je terugkijkt op hoe je leven geweest is. ‘Heb ik alles gedaan wat ik wilde doen?’ ‘Heb ik het wel goed gedaan?’ Maar ook kunnen er vragen komen over het naderende levenseinde; ‘Wat staat me nog te wachten?’ ‘Wie zal er voor mijn partner en/of kind(eren) zijn als ik er straks niet meer ben?’ Ik gun ieder mens de kans om de laatste fase van het leven bewust en waardig te beleven. Als je in vrede kunt sterven, krijgen nabestaanden ook de kans om in rust en vrede te rouwen.

 “Sterven is geen kunst. Komt vanzelf. Maar goed te sterven, dat is de kunst der kunsten.” (Plato)